Another learning curve.

So I had my bike up in the workstand cleaning the gunk after the very, very wet ride I had earlier. In the lower gears, the chain jumped off the lower jockey wheel, jamming between the jockey and cage.

Not being quite sure what was causing it I started to look into it. I initially didn’t think it could be Todo with the wet ride so I looked at the jockey, not worn, so cleaned it off and ensured it still spun freely. Put it back on and the same thing happened. Ok, perhaps the derailleur cage is bent. Nope, that was fine, so check the hangar, that’s perfectly straight.

Could it be the chain? Time to break out the chain cleaner. A good scrubbing of the chain, and bingo, no skipping off the jockey. So all I can think of is that some filth had worked into a chain link causing it to be skipping off the jockey.

Another stupid maintenance story.

The bearings have gone in my fulcrum quattro, not unusual as Fulcrum ship with bearings that are sealed on one side only. So they do tend to go quite quick.

But I couldn’t be bothered to change them out yet. So I grabbed a spare set of wheels, a Mavic Aksium pair. Cassette and tyres mounted, on the bike and spinning. They are certainly not the best wheels in the world, but they work.

Off I went for a ride. Noise. Rubbing noise. Any noise on a bike annoys me. I checked the tyre clearances, break pads. All fine. Noise was still there. I adjusted the pads on the front wheel, I could swear the noise was coming from the front wheel. Checked spokes, all appeared to be tight enough with a simple squeeze test.

No idea what this noise was. Then, all of a sudden it disappeared, nothing, no noise apart from the road noise.

Shifted up into the large chain ring, and there it was again. I thought the cable may of come slightly loose as I hadn’t adjusted it since changing the cables, so turned the barrel adjuster a turn, span the cranks and the noise was worse. What the hell.

On look, the cable end was rubbing on the wheel…